Sunday, 3 September 2017

Budak noob buat Biskut choc chip!



"Kak, dari ko tak buat apa-apa time cuti ni baik ko buat kek ke...biskut ke..ada lah buat mengunyah nyaa. Ini tidak, pemelas betul nak buat nya..oven dah ada, tinggal baca resepi kat PAKCIK GOOGLE je haa.!"

"Laa mak baru tahu ke? kakak tu memang pemalas tahap dewa...Nak suruh buat biskut? haaa memang bertahun2 la jawab nya kalau nak merasa hahah"

Cehh sempat lagi adik aku kutuk aku eh, kakak ko sebenarnya terer okay! part Malas tu memang betul lah hahah! tapi tak apa, aku sahut cabaran., sebenarnya ni first time buat biskut, yela ..Dulu rumah aku mana ada oven. Semenjak mak pandai guna hp ni. Semua resepi nak Try. Buat nya tidak heheheh.

MARI KITA BACA RESEPI CHOC CHIP PALING MUDAH,
   BUDAK DARJAH 3 PON BOLEH BUAT, AYUH!

BAHAN BAHAN:
1/2 cwn Butter
1/3 cwn gula halus
1 sudu kecik esen vanila
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
choc chip(Ikut suka banyak nak banyak mana.)
Susu krimer sejat(yang ni tak letak pon tak apa,)

CARA-CARANYA:
-Sebatikan butter dengan gula halus.  Sampai la gula tu hancur sikit.  
boleh guna senduk ke, whisk ke...nak lagi mencabar pakai mesin drill suami kat rumah hahaha gurau. Butter pulak, aku lebih gemar guna Butter jenama ANCHOR, Kalau nak pakai butter lain pon boleh kecuali batu bata, hahah

-Lepastu masukkan 1 sudu kecik esen vannila. dah masukkan korang pi la sebati kan lagi.

***TAMBAHAN SENDIRI**
-Aku letak susu krimer sejat sikit, dalam setengah cawan, sebenarnya dalam resepi tak ada pon suruh letak, tapi entah, saja nak cubatrytest! Dah letak tu, kita gaul lagi..
(tak payah letak susu pon tak ape.)
*****************************
-Masuk 1 cawan tepung gandum,  1/4 sudu 
baking powder dan 1/4 sudu baking soda. Gaul sebati
-And paling last sekali, masukkan choc chip dan gaul rata. Korang letak la choc chip nak banyak mana pon, kalau boleh letak sikit je, sebab nanti manis sangat uolls,

-Simpan kejap dalam peti ais, sebenarnya resepi tu tulis dalam 15 minit, tapi saya simpan dalam 20-30 minit
Lepastu korang keluarkan, And buat macam ni, 


"Scoop guna sudu kecik dalam loyang....bagi jarak skit...bakar 170° 20 minit 
(adjust ikut oven masing-masing yer)"
(Gambar dan caption ni amik dari penulis blog share resepi biskut ni, pinjam hee.)

Foto Faranym Rosmn.

saja bagi gambar gelap sebab biskut yang aku buat ni agak hodoh hahah.
  mama tanya "why biskut ni macam cacing kepanasan je? ehh ketuk tangan kang baru tau. Buat elok-elok la lain kali !" haha kena marah dengan mama T_T

sambil nak menunggu tu mari kita menyanyi, 
"Menghituuuung menungguuuu maaa.."
eh pahal aku nyanyi lagu eman tino ni?

TINGGG, SIAP!

Tak sempat ambil gambar pon sebab dah kena rembat, lagipon bentuk nya tak cantik hahaha tak syok la kan klu nak tunjuk,

Simple mimple kan ? Tak payah pakai telur pon, easy je. Resepi ni aku baca di
blog TENGKU BUTANG yang didapati dari facebook NOR IZAN MUSTAPA
Lepas ni buat kuih raya sendiri pon boleh kan? just cari kat GOOGLE je, Beribu resepi kita nak. Mudah uolls.

Image result for flip hair gif

Flip hair sikit sebab orang puji sedap. hahahahahhaha


Wednesday, 2 August 2017

Susah tido? ASMR!

                Image result for ASMR TUMBLR

"kalau kau susah tido kau buat apa?"
"scroll fb,insta. kenapa? Ada cara lain ke? ko nak kongsikan apa pulak ni?"
"Adaaa! kau tryyyyyyy *bunyi pukulan drum*"


ASMR! asmr ni Autonomous sensory meridian response, macam braingasm jugaklah..
Aku start kenal asmr time aku ada anxiety, cara nak bagi relax. Tapi sebenarnya bukan untuk yang susah tido je, anxiety boleh, stress pon boleh. 

Asmr ni video yang boleh buat kau rasa tenang dan rasa geli-geli sikit.(bukan geli rasa nak ketawa eh.) Senang cerita macamni la, video ni dia buat roleplay, tau kan roleplay tu apa? Dia rakam diri dia kat depan camera then dia buat sesuatu contohnya macam dia makeup kan kamera dia tapi seolah-olah dia makeup kan kau, paham tak?

                     Image result for makeup asmr video 

Macam ni, tapi dia bukan buat makeup je eh, banyak lagi..macam gunting rambut ke..berbual ke...Ada jugak bukan jenis roleplay...contohnya dia buat macam ombak tepi laut..whispers atau bunyi hujan dan air sungai yang mengalir.

Kalau nak tengok video ni lagi afdol (afdhal kata kooo) pakai earphone, Lagi rasa puas lah dengarnya. wifi laju juga memainkan peranan ye kawan-kawan. Nak tengok video ni pon banyak cekadak jugak tau, kena tengok tempat yang tiada gangguan bunyi dan time yang terbaik adalah sebelum tido.

"Ada cara lain tak selain ASMR ni? Macam tak berhasil je.. Nak yang paling mudah la,"

Kalau macam tu sila kan bangun dari tempat tido anda lalu pergi cari buku teks sejarah ataupun matematik bukak muka 1 sampai 10. nescaya belum sampai 1 mukasurat rasa nak tido. sekian dari saya.

Saturday, 8 April 2017

Hate Javacode!

"Saya nak kamu siapkan assignment ni. Saya bagi 4 hari untuk siapkan. Hantar hari jumaat. lepas jumaat dah takde ye.! paham?!

Terkebil-kebil mata aku lepas dengar cikgu cakap macam tu. Mana tak nya. Java code ni bukan senang. Kalau senang, Aku buat dengan pakai kaki tutup mata pon boleh. 

Bila aku tanya kawan kelas. Yang aku dapat ayat begini

"Aduhh tension do. banyak gile 'error'"
"Tak buat langsung. Tah la. x amik port"
"Aku dah buat. sekali keluar 'error' trus off. malas nak tengok."

Error.
ERROR.
Error. 

Aku ingat aku sorang je yg kena hahaha.

bayangkan. Dari pukul 6 ptg sampai pukul 11. Jawapan tetap sama. Error.
Apa nih. tengok buku teks pon salah ke? Kadang Kadang aku cakap sorang-sorang depan PC. 

"Ko pahal ha? apa yang ko nak? tak puas hati cakap lah! eii geram nya akuu!! error je kan kerja kau. hish.!"

OK fine. Aku kalah. Aku off terus tido. Mata aku pon dah sakit. 3 hari asik tengok benda ni je. Mana tak sakit.



Setelah sekian lama nya. punya lah penat aku buat
baaa..dumm tssttt.
.
.
.
.


ok kut. janji tak ada 'error.' Aku terus submit. Hati pon gembira lalalala..

ye. Nampak simple. tapi budak noob macam aku ni memang susah lah jugak.Dah berapa kali try tiru buku sama je. hampeh tol. Dengan kesabaran saya kekuatan saya. saya mampu mengubah nya. Anda bila lagi? hahahah.

'susah tak javacode ni?'
-"susah kalau tak belajar.Kesabaran tu wajib ada. kena ready awal-awal. minyak angin kena sedia. bukan apa. kalau 4 kali error tak apa. ni kalau dah masuk 20 kali. mengurut dada tau."






Thursday, 23 March 2017

TAK PANDAI BACA AL-QURAN

Assalamualaikum.

 Ok, ni kisah aku yang tak reti nak baca Al Quran. Aku memang bebal. dari darjah 1 hingga ke 6 aku masih baca iqra 3. Ramai orang dah Al quran. aku sorang je masih iqra 3. yep.

 aku memang malu sangat time tu. kadang2 waktu time tasmik tu.(kelas baca alquran) aku sorokkan kertas bacaan aku atau iqra tu pon aku sorok jugak.

biar diorang tak tahu aku iqra berapa hahaha.

waktu darjah 4, setiap kali ustazah/ustaz cek bacaan al quran. aku pergi tandas. bukan sekejap. lama tau! duduk je dalam tu. mana tak nya. Malu bila kawan aku tau aku tak pandai baca Al quran! duduk la dalam tandas bersama dengan syaitan sampai habis loceng. 

pernah suatu hari tu. aku tak sempat nak pergi tandas. ustaz suruh aku baca.
what the fish! nak lari tak boleh. rasa nak menangis sangat time tu. untuk pengetahuan korang. kelas tu ramai budak pandai. Mungkin aku sorang je kut budak bebal kat situ. hahah malas nak belajar.

Ustaz paksa aku. Aku cakap tak boleh baca. pastu ustaz cakap"hish kamu ni." dia suh orang len pulak baca. Aku tekup muka aku kat meja haa menangis situ puas2.

Dalam hati aku cakap"best nya la orang pandai mengaji. aku pon nak jugak" puas aku menangis waktu tu.

perkara ni sampai la ke darjah 6. memang aku tak reti baca langsung. 

Sampai Form 1. Mak aku suruh belajar dekat satu tempat ni. Aku mula dengan iqra 2 beb. hahaha lagi bawah la. tak apa la. Aku kena berusaha.

bayang kan. Berapa tahun aku baca iqra tu. mungkin satu tahun atau lebih.. sebab aku selalu ponteng hahaha. tak baik betul aku ni. Form 3 baru aku baca Al quran.

Masuk je Al quran. Aku sedar.  Ya allah cepat nya masa berlalu. hahah

Dari bebal sehingga lah aku boleh baca Al quran sikit-sikit.

Form 4 pulak dah masuk surah baru. Agak mencabar sikit la sebab ustazah selalu tanya tentang tajwid. kena masuk dalam otak ye rakan-rakan...

"Eh ko tak malu ke? dah besar pon tmasih belajar ngaji lagi?"

Tak. Aku tak malu pon. kenapa nak malu. Kalau amalkan sikap malu tu. memang ko takkan pandai. Tak payah Malu! Nanti kalau mak ayah meninggal. Siapa lagi nak baca kan yassin kalau bukan Kita lah kan? 

Belajar lah. walapun kau tua sekali pun. Ada je orang tua ngaji kat tempat aku. Iqra lagi.
Itupun gagap macam aku jugak. Aku yakin lah orang tua tu mesti pandai baca Al Quran nanti. sebab apa? satu perkataan je. BERUSAHA. Orang tua tu pon tak malu. kagum aku.

Biar lah orang nak kata apa. Ini pun untuk kebaikan kau jugak. yang penting kau kena yakin. apa yang kau buat ni memang betul.

Perlahan-lahan. lama-lama insya Allah boleh. Dari tak pandai hingga pandai. 

Time periksa dulu. darjah 6, kena baca jugak Al quran depan ustazah. Tah apa aku baca. bedal je. sebab aku tak tahu langsung. Ustazah pun bagi markah rendah je. Lagi sekali nya aku lah paling corot dalam markah tasmik tu. aduii kisah lama.

Tak payah MALU. tak payah SEGAN  kerna malu itu perisai orang beriman.

eh apahal? 

  Image result for berusaha untuk berjaya




Akhir kata. Cuba lah. rajin kan diri. walaupun tak pandai tapi kalau ada belajar sikit-sikit pon jadi lah. dengar mp3 ke. hayati. bukan Norhayati hokay. 


apapun. berusaha sampai berjaya!